Arkitekturtävlingen där nutida modern design möter traditionell slamfärg.

Genom tävlingen Rödfärgspriset har Sveriges arkitekter tydligt visat hur vår traditionella Falu Rödfärg har en speciell samverkan med modern arkitektur. Vartannat år uppmärksammas dessa spännande möten mellan nytt och gammalt, i tävlingen där egna hem och fritidshus tävlar mot allmänna byggnader. De vinnande bidragen är levande bevis på hur Sveriges mest traditionstyngda färg kan få den mest samtida arkitektur att lyfta.

Och så vill vi att det fortsätter. Med en historia från nästan 500 år tillbaka i tiden hoppas vi att Falu Rödfärg också kommer kunna leda oss lika många år in i framtiden. Om bara det naturliga pigmentet från Falu koppargruva räcker till.

Medlemmar i juryn

  • Love Arbén, ordförande, arkitekt SAR SIR/MSA.
  • Mikael Bergquist, arkitekt SAR/MSA.
  • Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA, professor på KTH.
  • Josefina Nordmark, arkitekt SAR/MSA.

Kriterier

Tävlingen bedömer byggnader som uppförts i Sverige och belönar ”nyskapande modern arkitektur där Falu Rödfärg, eller annan slamfärg, haft en framträdande roll för helheten”.

Upplägget

Under tiden 5 november 2015 till 19 februari 2016 har arkitekter möjlighet att lämna sina tävlingsbidrag via anmälningssidan. (Anmälan till Rödfärgspriset 2016 är nu stängd).

Därefter är det dags för juryns arbete. Juryn bedömer samtliga inskickade bidrag och nominerar de objekt som går vidare till slutomgången. Nomineringarna är klara omkring den 15 mars och offentliggörs genom pressmeddelande och presentation här på rödfärgspriset.se.

Juryns arbete fortsätter med besök hos samtliga nominerade för att sedan utse en slutlig vinnare som offentliggörs vid en prisutdelning under hösten 2016. Allmänheten kommer att ha möjlighet att rösta fram Publikpriset bland de nominerade, ett pris som även det delas ut på höstens prisutdelning. Röstningen sker här på hemsidan.
>>Publikpriset

De nominerade samt vinnande bidrag presenteras i bokform. Du har möjlighet att beställa dokumentation från föregående år, 2016 års bok är klar lagom till prisutdelningen.
>>Beställ 

Tävlingsbidrag

Varje tävlingsbidrag måste bestå av:

  • Ritningar och tre färgfotografier av god kvalitet. Bilderna bör vara ca A4 i format och ha en upplösning på 300 dpi. Observera att dessa fotografier kommer att användas i allt material rörande Rödfärgspriset 2016
  • Objektets namn, byggår och ort
  • Namn på arkitekt, arkitektkontor och byggherre
  • Arkitektens egna kommentarer

Information

Frågor angående tävlingen besvaras av Love Arbén, juryns ordförande, tel. 08-661 51 40
eller Johan Molin, Falu Rödfärg, tel. 023-78 27 10.